ned. avg 7th, 2022

Ovo je već treći put da se suprotno odlukama Ustavnog suda BiH i suprotno mišljenju OHR-a proglašavaju antistavni zakoni, naveo je Komšić+

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić kazao je da visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) mora reagirati i staviti van snage zakon o državnoj imovini koji je usvojila RS.

– Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit mora odmah staviti van snage antiustavni Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, koji je Narodna skupština RS usvojila a danas potpisala predsjednica entiteta RS Željka Cvijanović.

Ovo je već treći put da se suprotno odlukama Ustavnog suda BiH i suprotno mišljenju OHR-a proglašavaju antistavni zakoni. Ako Visoki predstavnik nema hrabrosti da ove antiustavne zakone stavi van snage, onda neka odstupi sa pozicije – rekao je Komšić.

BIH
Kristijan Šmit od NSRS traži da povuče Zakon o nepokretnoj imovini RS
07.04.2022 u 15:48
Podsjetimo, Kristijan Šmit je zatražio da se od NSRS da povuče Zakon o nepokretnoj imovini RS.

– Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti RS, koji je NSRS usvojila 10. februara 2022. godine i koji je objavljen u Službenom glasniku RS 5. aprila 2022. godine ne utiče na pravosnažnost zabrane raspolaganja državnom imovinom i samim tim ne mijenja postojeće zakonsko stanje – rekao je Šmit, pozivajući vlasti u RS da preduzme sve potrebne aktivnosti kako bi se navedeni Zakon o nepokretnostima koje se koriste za funkcioniranje javne vlasti RS odmah stavio van snage.

– Pozvao sam sve zainteresirane strane (između ostalih i državni i entitetski nivo) da pripreme takav zakonodavni akt u Parlamentarnoj skupštini BiH kako bi se osigurala odgovarajuća raspodjela imovine.

Još jednom ih pozivam da se aktivno uključe u osnivanje i rad ekspertske radne grupe za državnu i vojnu imovinu u skladu s mojim dopisom od 3. decembra 2021., uz osnivanje i komisije za imovinu ukoliko je to potrebno da olakša proces. Na raspolaganju sam da pružim pomoć u tom procesu – istakao je visoki predstavnik u našoj zemlji.

By admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.