ned. avg 7th, 2022

Tokom gostovanja na RTS-u predsjednik Srbije Aleksandar Vučić osvrnuo se na odnose Beograda i Moskve i današnje glasanje srpskog ambasadora u Generalnoj skupštini UN-a, koji je podržao izbacivanje Rusije iz Vijeća UN-a za ljudska prava.

Kazao je da ne može prihvatiti etikete koje se lijepe Putinu, odnosno da se o njemu govori kao Hitleru.”On nije ni lud, ni luđak, vrlo je stabilan i vrlo smo lijepo razgovarali. Govorio je o Ukrajini, o Buči, kazao je da sve ide po planovima”, rekao je Vučić.

Naglasio je da se u narednim danima određuje sudbina Srbije te hoće li ona biti u paketu sankcija za naftu.

“Još nijednu restriktivnu mjeru protiv Rusije mi nismo donijeli i nadam se da će tako da ostane”, kazao je Vučić.

“To sam rekao i Putinu. Ovo je nemoguća pozicija, mi svoju zemlju držimo i čuvamo. Od čega ćemo da isplaćujemo plate, ako ne bude bilo investicija”, dodao je.

Na pitanje da li je trenutna pozicija Srbije teško održiva kazao je da je Srbija vojno neutralna država, ali da je politički na evropskom putu.

Također, rekao je da je Srbija kupila dosta oružja, ali da ništa ne može da joj stigne, jer su zabranjeni preleti.

Drama na letu Moskva – Beograd

On je pročitao zvaničan izvještaj sa jučerašnjeg leta iz Moskve za Beograd.

“Kasnio je tri sata i 20 minuta. Nedaleko od ruske granice sa Letonijom smo upozoreni da probamo da vizuelno identifikujemo avion pored našeg. Pored je bio vojni lovac. Očigledno u ruskoj vazdušnoj zoni je bio NATO avion. Išao je pravcem s lijeva na desno, ali bez ugrožavanja bezbjednosti našeg aviona. Onda je brzo nestao iz vidokruga”, rekao je Vučić i pročitao izvještaj pilota Airbusa.

Kazao je da će Srbija tražiti objašnjenje od NATO-a povodom incidenta. Na kraju je izjavio da mu je drag Zapad, da beskrajno voli Rusiju, a najviše Srbiju.

By admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.